نارینخبر » مدتهاست، پروژه فاضلاب شهری میبد به عنوانی یکی از مباحث مطرح در افکار عمومی شهروندان قلمداد میشود؛ به ویژه اینکه اهالی محترم شهیدیه نیز دغدغههایی در رابطه با حوضچه تصفیه فاضلاب که در ضلع شرقی شهرستان در حال احداث میباشد، دارند. به وضوح میتوان گفت در حال حاضر تنها فرد یا مسئولی که در زمینه ایجاد فاضلاب شهری میبد در نوشتارها و گفتارها مورد خطاب قرار گرفته و میگیرد، شخص فرماندار است، البته اینکه وی به عنوانعالیترین مقام اجرایی دولت در این شهرستان مورد سوال و خطاب قرار بگیرد، چندان بیربط هم نیست.
باید گفت در خصوص پروژه فاضلاب نقد و نظرهای زیادی مطرح شده که البته بیشتر مباحث در شبکههای مجازی و گروههای تلگرامی ردّوبدل میشود. جلسات مختلفی نیز میان مردم و مسئولان برگزار شده است که پرداختن به هریک از آنها در این مقال نمیگنجد. اما آنچه اخیراً در جلسه تبادل نظر میان تعداد اندکی از اهالی شهیدیه، فرماندار میبد و رییس اداره آب و فاضلاب که در دفتر فرماندار برگزار شده است، نکاتی پیرامون احداث پروژه فاضلاب شهری میبد، به ویژه بحث جابجایی حوضچه تصفیه آب عنوان شده است که پرداختن به آن خالی از لطف نیست.
به گزارش خبرنگار نارین، در ابتدای این جلسه آقای علی دهقانی یکی از فرهنگیان اهل و ساکن شهیدیه ضمن تشکر از فرماندار محترم و مسئولان امور آب و فاضلاب، عنوان داشت: در اجرای طرح فاضلاب میبد امید است ضمن بهرهبرداری از مزایای طرح، معایب و معضلاتی که عیناً در شهرهای دیگر به وجود آمده را برطرف کنیم.
وی در این رابطه افزود: در جلسهای که خدمت امام جمعه محترم بودیم، ایشان نیز ضمن تأکید بر انجام طرح، خواهان شنیدن، رسیدگی و رفع دغدغههای مردم در این زمینه بودند. لذا خدمت شما رسیدیم تا ضمن انعکاس نظرات مردم که در این چندماهه در مکانها و مراسم مختلف، بیان نمودهاند، برای یک راهکار مناسب، فراگیر و رضایتمند، همفکری بهتری صورت پذیرد.
در ادامه حسن علایی بهعنوان یکی دیگر از منتقدان طرح اظهار داشت: در هر طرح و اتفاقی که در این شهر صورت میگیرد باید توجه کنیم که مردم سرمایه اصلی هستند که اگر از دستشان دهیم، دیگری این سرمایه را مدیریت میکند و این یعنی وادادن این سرمایه.
علایی خاطرنشان کرد: الان شاهدیم در رابطه با مسئله فاضلاب، در ذهن مردم سئوال و مطالبه ایجاد شده است و کسی نمیتواند بگوید که چرا مردم اینجور فکر میکنند. در مواجهه با این وضعیت، دو راه بیشتر نداریم؛ یا باید پاسخگوی سوالات و ابهامات آنها باشیم و با اجبار و فشار بگوییم که شما مجبور به پذیرفتن یک نظر هستید.
این شهروند میبدی با بیان اینکه به هر حال این مطالبه برای مردم ایجاد شده است و فرد یا مدیر دلسوز مردم و انقلاب، اگر آن را به نحو صحیح مدیریت نکند به زخمی تبدیل خواهد شد افزود: این موضوع اگر درست مدیریت نشود، در آینده چرکین شده و این عفونت به کل جامعه تسری می یابد.
علایی تصریح کرد: باید حرف مردم را شنید. در همین یک ماه اخیر در بیش از ده مسجد و حسینیه، جلساتی درباره فاضلاب با حضور مردم برگزار شده است؛ کسی اصل قضیه را رد نمیکند، مردم خیلی روشن هستند و با اصل طرح مخالفت خاصی ندارند. با پیمانکار و مسئولان هم مشکلی ندارند، ولی اشکالات و سئوالاتی دارند.
وی با اشاره به این مطلب که مردم احساس میکنند تحقیر شدهاند، گفت: اگر این موضوع حل نشود، مردم بعداً پای خیلی چیزها نمیایستند و کسی چندان حواسش به این مسئله نیست. چرا که یک مسئول وقتی درگیر کاری میشود، از برخی جنبههای قضیه غافل میشود و حواسش به آن نیست.
علایی درخصوص اجرای پروژه فاضلاب میبد عنوان کرد: مردم با شیوه اجرا مشکل دارند. الان مردم میپرسند آیا این طرح کارشناسی شده بوده یا نه؟ اگر بوده، چرا محل قبلی تصفیهخانه تغییر کرده است؟ به چه دلیل؟ بخاطر کدام مشکلات این تغییر رخ داده است؟ اگر مشکل زیست محیطی بوده، الان هم همچنان این مشکل وجود دارد. اگر فشار سیاسی بوده، امروز بازهم این فشار هست. مردم میگویند پس باز هم فشار جواب میدهد. در این قضیه خون مردم اردکان رنگین تر است؟ مگر برای مکان قبلی هزینه نکرده بودند؟ چه کسی جواب آن هزینهها را میدهد؟ امروز هم جواب بدهد! امروز هم میشود، همان اتفاق رخ بدهد و مکان تصفیهخانه جابجا شود مگر آنکه این فشار نباشد. مردم با این مشکل دارند.
وی افزود: چرا به نامه نماینده خدوم، مرحوم یحییزادهفیروزآبادی و مصوبهای که تصفیه خانه فاضلاب به ۱۰ کیلومتری شرق دخمه زرتشتیان انتقال یابد، بیتوجهی شد؟ مگر شورای شهر و رییس وقت شورا، آن را تأیید و امضا نکردهاند؟ در این رابطه شاید کسانی از طرف مردم، نمایندگی میکردهاند؛ ولی متأسفانه این مسأله برای مردم حل نشده است؛ شاید برای این افراد حل شده باشد. اینها بخشی از سئوالات و ابهامات موجود در ذهن مردم میبد است؛ این مردم وفادار و زحمتکش، ناامید خواهند شد. مردم و خانوادههای شهدا نگران این قضیه هستند و شاید نسبت به انقلاب مثل قبل نباشند.
در ادامه اظهارات این شهروندان، حسین فلاح –فرماندار میبد- به بیان توضیحات در خصوص اجرای طرح فاضلاب شهری میبد پرداخت.
فرماندار میبد گفت: ابتدائاً خواهشی دارم و آن اینکه شهدا و انقلاب را وارد این قضیه نکنید و استفاده ابزاری از مقدسات نداشته باشید. به هر حال در این قضیه قبلاً جلساتی با افراد مختلفی از شهیدیه مثل آقای گلمحمدی و آیت داشتهایم. در این مدت، بخصوص از تعطیلات عید نوروز به این طرف که باز کمی قضیه فاضلاب پررنگتر شد. همانطور که در جریان بودید، امکان حضور فراهم نشد. در رابطه با حضور و پاسخگویی، بنده به نوعی تنها فرماندار میبد بودهام که حداقل هر ۵-۴ ماه یکبار جلسات پرسش و پاسخ داشتهام و در این مدت مردم در جاهای مختلف شهر، مطالباتی داشتهاند و این مطالبات حق قانونی آنها است. الان هم در قضیه فاضلاب به طریق اولی، میتوان جلساتی با حضور آقای بنا یا کارشناسان اداره آب و فاضلاب و یا کارشناسان و مهندسان پیمانکار، فراهم کرد. ما با گروه قبلی درباره موضوع فاضلاب، حداقل ۷-۸ جلسه با آقای بنا و اسلامی داشتیم. الان هم آمادگی داریم که جلسه لازم را برگزار کنیم.
فلاح افزود: در قضیه انتقال از محل قبلی تصفیهخانه به محل درنظرگرفته فعلی، مسائلی وجود داشت. یکی از آنها که باعث شد خود ما تاحدی هم سُست شویم نظرات آقای گلمحمدی و اینها بود که میگفتند ما به سمت فرودگاه انگلیسیها و سمت جنوبتر برویم تا جهت بادهای غالب و اینها به سمت شهیدیه نباشد. با این دوستان قبلاً در بحث مکان فعلی تصفیهخانه صحبت کرده بودیم، اما این را هم قبول دارم که این اتفاق [تغییر مکان تصفیه خانه از نزدیک مسکن مهر اردکان به طرف فرودگاه] در اثر فشار و زور سیاسی غالب بوده است و آن را رد نمیکنم. البته حالا این موضوع هم با منافع ما تضاد که ندارد هیچ، بهتر هم هست. چرا که باد از سمت اردکان به صورت اریب از روی شهر میگذرد و لذا ما خیلی حساس نشدیم. در این باره هم هنوز ما در حال رایزنی هستیم که لااقل برای شهر بودجهای بگیریم.
فرماندار میبد با ذکر این مطلب که سوال مردم درباره چرایی جابجایی تصفیهخانه فاضلاب درست است، تصریح کرد: ما از اینکه در این جابجایی، ضرر نمیکنیم و منفعت دارد، آن را پذیرفتهایم. در این رابطه رایزنیهایی با آقای میرمحمدی، استاندار قبل هم داشتیم که به ردیفهای بودجهای شهرستان اضافه کردهایم؛ مثلاً در حوزه کشاورزی یکمیلیارد تومان و یک مقدار در منابع طبیعی و ورزش هم بوده است که این تلاشها ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: پروژه فاضلاب میبد توسط یک پیمانکاری در حال انجام است که بخش خصوصی نیست که بعد از پروژه، برود دنبال کارش؛ بلکه یک مجموعه توانمند است که در حوزه نفت سرمایهگذار و مجری بزرگی است و در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی مورد تأکید رهبر انقلاب، در این حوزه وارد شده است. در این رابطه از همان روزهای اول هم به بنده تهمت ناروا زدند که ۲۰۰ میلیون رشوه گرفتهام تا اجرای پروژه فاضلاب را در اینجا تأیید کنم. انسان ناراحت میشود و غصه میخورد ولی باید تحمل کرد.
فرماندار میبد در ادامه با بیان این که کل مصرف آب میبد ۱۲۰۰ لیتر در ثانیه است، بیان داشت: کل آب مصرفی برای آشامیدن کمتر از ۱۳۰ لیتر در ثانیه است. اگرچه میبد یک باغشهر است و حدود ۸۰-۹۰ درصد مصرف آب آن مثل همه جای کشور در حوزه کشاورزی است، ولی به هرحال باید این موضوع مدیریت شود. استفاده از این آب در بخش کشاورزی هیچ توجیه عقلانی و اقتصادی ندارد. مسئله کم آبی چیزی نیست که بتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد تا شاهد یک شهر بیآب در آینده باشیم.
فلاح افزود: شاید بنده بدلیل توانایی مالی شخصی، که حاصل ۷-۸ سال قبل از ورود به کارهای دولتی بوده، بتوانم از این شهر کوچ کنم، ولی آیا همه مردم میتوانند؟ نباید فکری کرد؟ باید با برنامهریزی درست آب صنعت و اشتغال پایدار برای فرزندانمان را تأمین کنیم.
وی با ذکر این مطلب که دوستان دستاندرکار پروژه، انسانهای صادق و دلسوز هستند، گفت: خوشبختانه این عزیزان قبل از تحریمها، کارهای خود را انجام دادهاند و مجهزترین و به روزترین دستگاههای اروپا و از آلمان در این حوزه (فاضلاب و تصفیهخانه) و برای این منظور آوردهاند.
رییس شورای تأمین شهرستان میبد افزود: به هر حال ما از بحثهای فنی و بهداشتی و غیره استقبال میکنیم و اگر نگرانی خاصی درباره بحثهای زیست محیطی هست، آماده هستیم. اگر احساس میکنید که این طرح دارای بحثهای زیست محیطی و مشکلات است برای تغییر و اصلاح آن پیشقدم هستیم. البته خود من در ۳-۴ جایی که برای بازدید از فاضلابهای مشابه رفتم چیز خاصی ندیدم.
فرماندار میبد با اذعان به این مطلب که مردم حق دارند بدانند و انتقاد کنند، تصریح کرد: این حق قانونیشان است. ما همراه شما هستیم، ولی طوری نشود که شهر میبد متضرر شود. الان در شمسآباد هم چند حلقه چاه حفر کردهایم؛ آیا باید بگویند بروید در جای دیگر چاه بزنید چون بقیه شهر هم از آن استفاده میکنند؟ به هرحال دغدغههای مردم را باید شنید و برای رفع آن اقدام کرد. ما هم دغدغههای شما را داریم، ولی باید توجه کنیم که خیلی قضیه را لوث نکنیم که حتی افرادی، مطالبات و حرفهای نگفته چهل سال قبلشان را هم قاطی این فضا کنند. ما در حال تلاشیم؛ بنده بیش از ۳۰-۴۰ ساعت در وزارتخانه پیگیری کردهام که حق مردم ضایع نشود.
فلاح افزود: این ۲۰۰۰ هکتار زمینی که قبلیها میگویند در زمان ما واگذار شده است، اینطور نبوده است و این زمینهای ما نبوده است؛ همان که به صنعت واگذار شده است. طبق اسناد هم مشخص است که این اتفاق در چه زمانی و توسط چه کسانی انجام شده است، ولی ما در مقابل حرفهایی که به ما نسبت میدهند، سکوت کرده و به جان خریدهایم. البته این کارشان قابل تقدیر است، چراکه برای صنعت در نظر گرفته شده است. ولی از بعدش کار ما است که نگذاریم صنایع آلوده، کارخانجات کاشی و غیره در آنجا مستقر شود و صنایع پاک آورده شود. لذا ما از نظرات شما به خصوص در حوزه فنی استقبال میکنیم.
در ادامه این نشست، مهدی زمانی به عنوان یکی از شهروندان دغدغهمند در مسایل شهری با طرح این مسأله که شاید چند ماه قبل، این بحث در شهیدیه متمرکز بود، ولی با آگاهییابی تدریجی به صورت رودررو یا در فضای مجازی، اکنون مردم بارجین و رکنآباد و مهرآباد نیز نسبت به موضوع حساس شده و احتمالاً محمودآباد و یخدان و … را هم در قضیه وارد کند، گفت: مدیریت ناصحیح این مسئله، تبعات ناخوشایندی از حیث سوء استفاده یا لوث شدن فضا به همراه خواهد داشت.
فرماندار میبد در پاسخ به این شهروند اظهار داشت: ببینید، اگر بخواهد این قضیه به این صورت پیش برود و همراهی نباشد، ما هم کل قضیه را تعطیل خواهیم کرد.
فلاح افزود: بگذارید مثالی بزنم. برای شهرک صنعتی ندوشن دو میلیارد تومان بودجه فراهم شد و از مردم ندوشن خواستیم که اجازه تعویض لولههای آب و تغییراتی در این قضیه را داشته باشیم تا حداقل یک لیتر در ثانیه آب بیشتر برای صنعت مهیا شود، ولی وقتی مخالفت عمومی را دیدیم قضیه را منتفی و جمع کردیم. منظورم این است که نباید کاری کرد که چند سال بعد حسرت بخوریم. لذا اینکه در این گروههای مجازی چه رخ میدهد. الحمدلله گوشی من {این قابلیت را} ندارد و پیامک هم تعداد معدودی دریافت میکند. این چند روز هم مرتباً بابت فاضلاب به بنده پیامک میزنند. پیامکهای ارسالی، محترمانه و به دور از توهین و قابل تحسین است؛ بجز سه چهار مورد که آنهم اشکالی ندارد و طبیعی است! در گروهها{ی مجازی} همین الان هنوز شاید ۸۰ درصد مردم میگویند که دارند آب خلیج فارس را به کویت می برند و یا … در گروهها نمیشود مردم را راضی کرد. یک بار پیمانکار گفت ۴۰ درصدش را نخواستم ولی ۶۰ درصد پولی که هزینه را کردهام بدهید تا بروم! لذا خواهشاً دقیقتر به فضای حاکم بر گروههای مجازی نگاه شود.
در این میان حسن علایی با بیان این مطلب که اصلاً چنین چیزی نبوده که فضای گروههای مجازی مشکلساز شود و کسی هم قرار نیست چنین کاری بکند، گفت: بحث این است که این فضا ایجاد شده است حالا به هر دلیلی. در رابطه با پیمانکار هم خود ما برنامهای برای تقدیر و تشکر از ایشان داریم تا با دلگرمی بیشتر کارش را انجام دهد. الان تمام حرف ما این است که با یک مدیریت هزینه، با یک همراهی صمیمانه و به دور از تعصبات، با انتقال چند کیلومتر، همه این مسائل حل میشود.
فرماندار میبد در پاسخ به مطلب طرح شده، گفت: اگر این بحث فنی باشد و قابل اجرا، اگر باید ده کیلومتر هم جابجا کنیم، میبریم. شاید الان بپرسید که پس چرا دفعه اول، جابجا شد و آن هزینهها چه شد؟ ۵۰ درصد آن برمیگردد به دوستانی که میخواستند این قضیه اتفاق بیفتد که بعد هم امام جمعه و نماینده شهر در مجلس هم در جریان قرار گرفتند.
در ادامه مهدی زمانی با طرح این سخن که تا کی نباید در میبد، نگاه کلان و سطح بالایی از مدیریت را نداشته باشیم؟ گفت: همین اعداد و ارقام بودجهای، اگرچه با زحمت و تلاش فراوان امثال جنابعالی محقق میشود، ولی در یک نگاه مقایسهای، چندان امیدوارکننده نیست. در راستای همین مقایسهها و تحقیرها، چه در کل میبد و چه بخش خاصی از آن در مقیاس بیشتر، سرخوردگیها رخ میدهد و تجمیع میشود و سرمایه اجتماعی روز به روز کاسته میشود. اصلاً بودجه به کنار؛ در درازمدت چرا مسئولان شهر بهخاطر حوضچه فاضلاب، لبه شمالی شهر را خالی از سکنه میکنند؟ در حالیکه شهر مجاور، مسکن مهر و برخی ادارات و مراکز خود را لبه مرز تفکیکی دو شهر میسازد. بخشی از توسعه شهر، باتوجه به جمعیت فراوان خود، در همین بخش دارد اتفاق میافتد؛ ولی شاهدیم دقیقاً در همینجا، مکان حوضچه فاضلاب در نظر گرفته شده است. با انجام این کار، سمتوسوی توسعه شهر و محل زندگی مردم را دارید خفه میکنید. زمینهای فراوان غیر قابل سکونت و غیر قابل کشاورزی در چند کیلومتری جنوب محل فعلی، وجود دارد که میتوان به آنجا منتقل کرد. هزینه این جابجایی هم حداکثر ۳-۲ میلیارد میشود، یعنی کمتر از یک درصد قرارداد. آیا تغییر آن در مقطع فعلی ارزش ندارد؟ با استفاده از همین فضای ایجاد شده میتوان این بودجه را تأمین کرد. اصلاً اگر توان چانهزنی و تأمین بودجه برای این جابجایی را هم نداریم، اشکالی ندارد! و قرار نیست نقداً از جیب دولت پرداخت شود. میتوان به سالهای بهرهبرداری پیمانکار افزود تا هزینه این جابجایی جبران شود.
فرماندار میبد در پاسخ به این اظهارات، بیان داشـت: اگر بحث فنی باشد قابل قبول. بله! باید از پتانسیل ایجاد شده، برای فراهم کردن شرایط و امکانات بهتر، استفاده میشد؛ همه باید به هم کمک کنیم. شاید اگر این اتفاق در جای دیگری افتاده بود، دهها برابر بهتر استفاده میشد ولی نشد. در این فضا بنده دست کسانی که برای پیشرفت شهر و کمک به ما از طریق فرصتهای ایجادشده، یاریگر ما هستند، میبوسم. بنده خیلی مسائل را نمیگویم و یا کارهایی دارم انجام میدهم که برعکس خیلی از همکاران یا فرمانداران دیگر، اصلاً مطرح نمیکنم. مثلاً در همین قضیه واگذاری دو هزار هکتار زمین شهرستان، من چیزی نگفتهام ولی حتماً کار آقایان رجایی و مرحوم یحییزاده، درست بوده است. ولذا بنده به خوبی دقت میکنم چرا که فردا روزی آقای بنا و پیمانکار و … از این شهر میروند، ولی بنده و حاج آقای اعرافی و برزگری و … هستیم و نگاهمان در نگاه مردم میافتد.
فرماندار میبد درخصوص درخواست طرح مستقیم مسائل با مردم اظهار داشت: قبلاً در این رابطه، چند جلسه با گروه دیگری بوده که الان هم آمادهایم با جمعی از شماها یا نمایندگان، جلسه با حضور کارشناسان برگزار کنیم.
فلاح در پاسخ به این نکته که اگر انتقادهای مردم به خوبی مدیریت نشود و فضای نامناسبی شکل بگیرد، آیا همین خود شما از اولین کسانی نخواهید بود که با انگ ضدنظام زدن به منتقدان، سعی میکنید که فضا را به روش خودتان مدیریت کنید و از مقدسات استفاده ابزاری کنید، در صورتی که این مردم آزمایش خود را به خوبی پس دادهاند و این مسائل به آنها نمی چسبد؛ گفت: شاید این برداشت و تفسیر شما است. در یک موضوعی مثل برجام، من یا شما چه میدانیم که برجام چیست؟ و از دید خودمان آن را تفسیر میکنیم. لذا باید با دقت و واقعبینی بیشتری جلو رفت. باید دید اینها حرفهای مردم است یا تفسیر و برداشت خاص شما است؟ در همین قضیه ندوشن، وقتی با دلایلی غیرفنی نگذاشتند که کارمان را پیش ببریم، موضوع را کلاً منتفی کردیم. ولی حسرت بعدی سودی نخواهد داشت. اگر قرار بر منتفی شدن باشد، بنده هم کنار میکشم، ولی وجدانم راحت است. الان هم دلم با شما است و همراه شما. اشکالات فنی را اصلاح کنیم و استفاده بهتری از وضعیت موجود ببریم. شاید نتوان حتی کمترین درصد از آب قرارداد را گرفت. ولی میتوان ۲-۳ پروژه مشخص را تعریف کرد و اختصاص داد. در این مسیر برای گرفتن مطالبات و حق مردم باید از تمامی زمینههای ممکن استفاده کرد. بنده این آمادگی را دارم که در هرجا و هر فرصتی که مشخص شود، با مردم صحبت کنم و بشنوم.
Saturday, 23 February , 2019